SKOLENI.net Školení, kurzy, semináře # zakon o obcich – velka novela 2024

KURZ: Zákon o obcích – VELKÁ NOVELA 2024

Ptáte se, co je obec? Kde se vůbec vzala územní samospráva reprezentovaná zastupiteli? Je samosprávná moc odvozená od státu nebo stát odvozuje svoji moc od obce? Mnoho těchto otázek a jim podobných si zodpovíme na semináři. Zařadíme územní samosprávu do systému veřejné správy, vysvětlíme si, jak jaké postavení má obec z právního hlediska, jaké pů


Program kurzu



Ptáte se, co je obec? Kde se vůbec vzala územní samospráva reprezentovaná zastupiteli? Je samosprávná moc odvozená od státu nebo stát odvozuje svoji moc od obce?
Mnoho těchto otázek a jim podobných si zodpovíme na semináři. Zařadíme územní samosprávu do systému veřejné správy, vysvětlíme si, jak jaké postavení má obec z právního hlediska, jaké působnosti vykonává a jaké dopady to má do fungování obce. Vyčleníme orgány obce teoreticky i prakticky. V závěru si osvětlíme rozdíl mezi dozorem a kontrolou a vysvětlíme si jejich limity.
Cílem semináře je poskytnout komplexní pohled na obec. Zahrnuje nejen rovinu teoretickou z pohledu práva, ale i praktické návody a zkušenosti. Obsah semináře je obohacen související judikaturou českých soudů.
Seminář zdůrazňuje zásadní novinky, které byly do obecního zřízení zakotveny velkou novelou zákonů o územních samosprávách, a to zákonem č. 418/2023 Sb. (svazky obcí, společenství obcí, změny v pravomocích, vyhotovení zápisu z jednání orgánů obce, distanční jednání orgánů obce, působnost v době mimořádných událostí, změny v odměňování členů zastupitelstva obce, změny v dozoru a kontrole).
Osnova
1 Kde se vzala veřejná správa?
1.1 Soukromá správa a veřejná správa (základní rozdíly a limity)
1.2 Zařazení územní samosprávy v systému veřejné správy (základní systematika veřejné správy, postavení územní samosprávy vůči ostatním vykonavatelům)
1.3 Ústavněprávní východiska územní samosprávy (územní samospráva v ústavním pořádku, zákonné zakotvení)
2 Postavení obce v systému veřejné správy
2.1 Smíšený model (srovnání s odděleným modelem, příklady, výhody a nevýhody)
2.2 Obec jako veřejnoprávní korporace (postavení obce mezi veřejnoprávními korporacemi, právní osobnost, orgány obce a potenciál nabývat práva a vykonávat povinnosti jménem obce)
2.3 Působnost obce (samostatná a přenesená – obecná specifikace, odlišující pravidla, příklady, dopady do praktického fungování obce, zejména pak do úpravy dokumentů)
3 Orgány obce
3.1. Zastupitelstvo – postavení, pravomoci
3.2. Rada – postavení, pravomoci
3.3. Starosta – postavení, pravomoci, působnost v době mimořádných událostí
3.4. Městský úřad – typy úřadů, složení úřadu, pravomoci
3.5. Zvláštní orgány obce – specifikace, příklady
4 Dozor a kontrola – odlišení, pravidla výkonu, příklady


Obsah kurzu - školení     Ptáte se, co je obec? Kde se vůbec vzala územní samospráva reprezentovaná zastupiteli? Je samosprávná moc odvozená od státu nebo stát odvozuje svoji moc od obce? Mnoho těchto otázek a jim podobných si zodpovíme na semináři. Zařadíme územní samosprávu do systému veřejné správy, vysvětlíme si, jak jaké postavení má obec z právního hlediska, jaké působnosti vykonává a jaké dopady to má do fungování obce. Vyčleníme orgány obce teoreticky i prakticky. V závěru si osvětlíme rozdíl mezi dozorem a kontrolou a vysvětlíme si jejich limity. Cílem semináře je poskytnout komplexní pohled na obec. Zahrnuje nejen rovinu teoretickou z pohledu práva, ale i praktické návody a zkušenosti. Obsah semináře je obohacen související judikaturou českých soudů. Seminář zdůrazňuje zásadní novinky, které byly do obecního zřízení zakotveny velkou novelou zákonů o územních samosprávách, a to zákonem č. 418 - 2023 Sb. (svazky obcí, společenství obcí, změny v pravomocích, vyhotovení zápisu z jednání orgánů obce, distanční jednání orgánů obce, působnost v době mimořádných událostí, změny v odměňování členů zastupitelstva obce, změny v dozoru a kontrole). Osnova 1 Kde se vzala veřejná správa? 1.1 Soukromá správa a veřejná správa (základní rozdíly a limity) 1.2 Zařazení územní samosprávy v systému veřejné správy (základní systematika veřejné správy, postavení územní samosprávy vůči ostatním vykonavatelům) 1.3 Ústavněprávní východiska územní samosprávy (územní samospráva v ústavním pořádku, zákonné zakotvení) 2 Postavení obce v systému veřejné správy 2.1 Smíšený model (srovnání s odděleným modelem, příklady, výhody a nevýhody) 2.2 Obec jako veřejnoprávní korporace (postavení obce mezi veřejnoprávními korporacemi, právní osobnost, orgány obce a potenciál nabývat práva a vykonávat povinnosti jménem obce) 2.3 Působnost obce (samostatná a přenesená – obecná specifikace, odlišující pravidla, příklady, dopady do praktického fungování obce, zejména pak do úpravy dokumentů) 3 Orgány obce 3.1. Zastupitelstvo – postavení, pravomoci 3.2. Rada – postavení, pravomoci 3.3. Starosta – postavení, pravomoci, působnost v době mimořádných událostí 3.4. Městský úřad – typy úřadů, složení úřadu, pravomoci 3.5. Zvláštní orgány obce – specifikace, příklady 4 Dozor a kontrola – odlišení, pravidla výkonu, příklady

Podrobnosti o kurzu

Dotazy a komentáře ke kurzu

Přihláška na kurz

🔥 NA VYBRANÉ ŠKOLENÍ & datum konání SE MŮŽETE PŘIHLÁSIT zde:
Zákon o obcích – VELKÁ NOVELA 2024


Přihláška na kurz: 7.11.2024 Brno

Termín
čtvrtek 7. listopadu 2024,
9.00-cca 14.00 h
Cena
2290 Kč/os.,
v ceně výklad lektorky, studijní materiály, certifikát o absolvování, káva, oběd Místo
BRNO - Café Práh, Ve Vaňkovce 1 Místnost: salonek
BRNO - Café Práh, Ve Vaňkovce 1 Místnost: salonek

Odesláním formuláře 'Přihláška na kurz' se zaregistruje Vaše přihláška a na zadaný email přijde potvrzení o odeslání této přihlášky. V případě poskytnutí osobních údajů, souhlasíte s archivací těchto údajů v souladu s podmínkami zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Souhlas se zpracováním osobních údajů pro marketingové účely nevyžadujeme, tyto data nezpracováváme. Server pouze zprostředkovává objednávky kurzů & kontakt na jejich pořadatele. Před odesláním přihlášky je nutno souhlasit s obchodními podmínkami účasti na kurzu daného pořadatele kurzu. Neodpovídáme za správnost uvedených údajů. © OBEC.net, sro.
URL >> https://skoleni.net/skoleni_113093_zakon-o-obcich-–-velka-novela-2024.html

ZákonobcíchVELKÁNOVELA2024


Počet kurzů: 120827
Máte zájem nabízet Vaše kurzy na těchto stránkách? - Pošlete nám email na adresu info(at)skoleni.net